Dr. Fehratović uputio zahjtev: Pruga, autoput i aerodrom u Sandžaku

Narodni poslanik Stranke pravde i pomirenja dr. Jahja Fehratović iskazao je zabrinutost vezano za nedostatak investicija u Sandžaku, posebno na polju infrastrukture. Naveo i da građani postaju nervozni kada su u pitanju auto-putevi i sve ono što jeste od vitalnog značaja za opstanak i razvoj cjelokupnog kraja.

 

– Ono o čemu se nekada govorilo a danas se slabije govori, jeste pitanje pruge u tim krajevima. Nažalost, Novi Pazar ali i cijeli region Sandžaka, koji gravitira prema njemu, i danas u 21. vijeku nemaju željezničku prugu, elementarne uvjete za komunikaciju, to je nešto što se ne smije dopustiti. Na ovome se mora dodatno raditi. Ipak, radujemo se što je danas pušten u rad aerodrom “Lađevci” prvim svojim letom. Nadamo se, čekamo i tražimo da jedan takav aerodrom bude i u Sandžaku. Zbog velikog broja naših građana a koji žive u Evropskim državama, smatramo da bi jedan takav aerodrom bio sa opravdanim razlogom a sve u cilju lagodnijeg dolaska u ove krajeve ali i otvaranja mogućnosti za investitanje jer mnogi od njih imaju i želju i potrebu kao i mogućnosti da investiraju u svoje rodne kraje. Zbog ovih nedostataka puteva, pruge, aerodroma investitori nisu oduševljeni takvim ambijentom.

Ovakvim potezom bi se pokazala odlučnost države da i Sandžak ima razvijenu infrastrukturu kojom bi osigurali opstanak ali i razvoj u takvim mjestima, kazao je dr. Fehratović.

– Ovako imamo samo najave, pokušaje. Kao što je rekonstrukcija puta Novi Pazar-Tutin, od koga je samo urađen jedan potporni zid. Valjda kao spomenik pokušaja rekonstrukcije. Podsjećamo da je put Novi Pazar-Tutin poznat i kao put smrti. Na tom putu se svake godine dešavaju stravične nesreće a vrlo često i sa smrtnim ishodima. Ovo su naše riječi ali i riječi naših građana tog prostora. Smatramo da bez dobre infrastrukture i bez ulaganja u sve ono što čini elementarne uvjete civiliziranog života, ne možemo očekivati da će i u tom kraju biti u punom kapacitetu pokrenut industrijski razvoj. To je možda jedan od ključnih razloga, uz sve ostale političke igrarije, zbog kojih nemamo zdravih investitora u tom kraju. Ovim putem želimo da apelujemo na nadležne kada su u pitanju pruge, aerodromi, auto-putevi, na mapi važnih stvari stave i Sandžak, jer je to prostor sa velikim potencijalom. Zbog svega navedenog, Sandžak se nalazi u nezavidnoj poziciji, završava dr. Fehratović.

Komentari

komentar

Povezane vesti:

Vrh
%d bloggers like this: