Pogledajte kako su u belgijski medicinari reagovali na posetu premijerke

Belgijsku premijerku Sofi Vilmes medicinski radnici bolnice “Sveti Petar” u Briselu dočekali su okrenuth leđa u znak protesta zbog postupka vlade prema zdravstvenom sektoru.

Osobljne bolnice “Sveti Petar” formiralo je špalir za doček i okrenulo leđa kolima kojima je belgijska premijerka juče došla u službenu posetu ovoj bolnici. Predstavnici medicinskih radnika u Belgiji ovakav čin objašnjavaju razočarenjem medicinara u postupke belgijske vlade kako tokom pandemoje COVID19 tako i generalnim pristupom zdravstvenom sektoru u zemlji.

Vlastima se zamera smanjenje budžeta za zdravstvo, male plate, nedostaka medicinskog osobolja kao i namera da se dodatno angažuje nekvalifikovano osoblje umesto medicinskih sestra. Na komentare o “ratu protiv belih mantila” iz kabineta premijerke naglašavaju da je cilj vlade da se podrži upravljnje kriznom situacijom, a ne da se ona dodatno oteža.

Foto: Marin Driguez / Sipa Press / Profimedia

“U tom cilju moraju se ponekad donositi i teške odluke”, kaže potparol belgijske premijerke.

Bolnica “Sveti Petar” u Briselu od starta pandemije bila je centralna i referentna ustavnova za potvrđene slučajeve COVID19.

Belgija se tokom pandemije koronavirusa našla u samom svetskom vrhu po broju preminulih po glavi stanovnika. Kao jedan od uzroka tome navodi se veliki broj ( preko 50 procenata) smrtnih slučajeva zabeleženih u stračkim domovima širom zemlje od kojih kod mnogih nije postojala zvanična potvrda prisutsva COVID19.

U poslednja 24 sata u Belgiji je zabeležen 291 novozaraženi korona virusom, a 47 ljudi je preminulo. Od sredine marta do danas zabeleženo preko 55 hiljada zaraženih COVID19, a 9052 je preminulo.

Za dve nedelje maja Belgija beleži pad smrtnih slučajeva i hospitalizacija, a država fazno radi na ukidanju restriktivnih mera. Nakon otvranja pordavnica 11. maja, od 18. maja se očekuje psotepeni povratak đaka u škole, otvranje muzeja, ustanova kulture, sportskih klubova.

Istovremeno svi kulturni, sportski i turistički dodađaju ostaju zabranjeni do 30. juna.

Komentari

komentar

Tagovi

Povezane vesti:

Vrh
%d bloggers like this: