Mešihat predao sredstva prikupljena u akciji pomoći za nastradale u Albaniji

U petak 06.12.2019. godine delegacija Mešihata IZ-e u Srbiji predvođena dr. Rešad ef. Plojovićem, u kojoj su bili Ibrahim ef. Ahmedi iz Preševa i mr. Muhedin ef. Latifović, posjetila je Islamsku zajednicu u Albaniji s ciljem predaje sredstava prikupljenih u akciji koju je Islamska zajednica u Srbiji organizirala u svojim džematima za pomoć stanovništvu Albanije pogođenom jakim zemljotresom.

U ime delegacije Mešihata dr. Plojović je prenio selame predsjednika, muftije dr. Mevlud ef. Dudića predsjedniku Islamske zajednice u Albaniji muftiji Bujar ef. Spahiu, koji se sa svojim saradnicima zahvalio Islamskoj zajednici u Srbiji na realizaciji akcije pomoći i svim džematlijama koji su uzeli učešće u njoj, kazavši da je ova pomoć velika, bez obzira na količinu sredstava, te da ona govori puno o svijesti i humanosti muslimana Sandžaka, Preševa i cijele Srbije. Domaćini su delegaciju Mešihata detaljno upoznali sa posljedicama zemljotresa, te brojem žrtava čiji je bilans 51 poginulih i blizu 1000 povrijeđenih, sa ogromnim materijalnim gubicima.

Tokom boravka u Tirani delegacija Mešihata je imala priliku obaviti džuma namaz i obići kompleks velike Centralne džamije u izgradnji, čiji se završetak radova i otvaranje očekuje tokom sljedeće godine. Na velikom broju zgrada mogli su vidjeti ispucale zidove koji potvrđuju jačinu nedavnog zemljotresa.

 

Komentari

komentar

Vrh
%d bloggers like this: